De Sennheiser ConC 400 earbuds

03-10-2023

De Sennheiser ConC 400 earbuds hebben geavanceerde technieken in huis
om spraak beter te verstaan. 

Hoorondersteuning

Met het toenemen van de leeftijd gaat ons gehoor beetje bij beetje achteruit. Aardig wat mensen ondervinden de eerste signalen daarvan al als ze in de vijftig zijn. De tv moet wat harder en bij gesprekken in rumoer moeten zij zich meer inspannen om alles nog mee te krijgen. Aan een hoortoestel zijn ze nog niet toe, maar hebben in deze specifieke situaties wél een steuntje in de rug nodig. Sennheiser heeft daarom de ConC 400 earbuds voor deze doelgroep ontwikkeld. De earbuds zijn te gebruiken om naar muziek te luisteren en te telefoneren, maar kunnen dus ook even ingedaan worden in lastige luistersituaties. Het is te zien als de leesbril voor de oren.

Techniek in Sennheiser ConC 400 optimaliseert spraak

De Sennheiser ConC 400 earbuds hebben geavanceerde technieken in huis om spraak te optimaliseren. Technieken die ook terug zijn te vinden in hoortoestellen. Daarmee herkennen de Sennheiser earbuds in wat voor geluidssituatie de gebruiker zich bevindt en weten automatisch op de spreker in te zoomen wanneer er rumoer of lawaai is. Daarnaast onderdrukken de oortjes actief en selectief lawaai: precies in die toonhoogtegebieden waar het nodig is, en ook zonder dat het ten koste gaat van spraak.

 Zelf controle via app

Natuurlijk is het fijn als de drager zelf ook de nodige controle heeft over het binnenkomede audiosignaal. De drager kan via een app de instellingen van de Sennheiser ConC 400 earbuds aanpassen. Zo is er een speciale instelling om te kunnen ontspannen en even afgesloten te zijn van de omgeving. Daarbij onderdrukken de earbuds storende omgevingsgeluiden. De earbuds sluiten de gehoorgang aardig af. Natuurlijk kan het zijn dat er juist behoefte is aan contact met de buitenwereld. Denk daarbij bijvoorbeeld in situaties zoals in het verkeer of op het werk. Dan is de Ambient Awareness stand via de app in te schakelen.

Sennheiser ConC 400 earbuds: bluetooth

De Sennheiser ConC 400 beschikken zoals ook andere earbuds over bluetooth. Daarmee zijn ze met vrijwel ieder apparaat dat ook over bluetooth beschikt te verbinden. Denk aan de smartphone, tablet of computer, of tv box. Voor het luisteren naar de tv heeft Sennheiser een speciale TV Connector. Dit apparaatje is met een optische kabel aan te sluiten op de tv en streamt het audiosignaal draadloos naar de Sennheiser earbuds. De ConC 400 earbuds hebben in de gaten hebben naar wat voor soort audiosignaal je luistert: luister je naar een gesprek of spreker zoals in een podcast, talkshow of het journaal, dan optimaliseren ze automatisch de spraak.

Oplaadtijd en gebruiksduur Sennheiser ConC 400

De Sennheiser ConC 400 zijn na 5 uur volledig opgeladen. Ze kunnen dan tot wel 9 uur meegaan. Met het meegeleverde bewaardoosje dat ook als oplader dient, zijn de earbuds nog twee keer volledige op te laden. Daarvoor is het dus niet nodig ze aan de netspanning te hangen.

Goede geluidskwaliteit door grote luidspreker

Op dit moment is er nog weinig technische informatie beschikbaar op internet over de nieuwe Sennheiser Earbuds. Naar het zich laat aanzien hebben de Sennheiser ConC 400 earbuds een formaat luidspreker waarover ook andere consumentenoortjes beschikken zoals die van Sennheiser zelf, Apple en Samsung. Dat heeft voor de geluidskwaliteit een voordeel ten opzichte van de luidsprekers in hoortoestellen en op hoortoestellen gebaseerde zogeheten hearables.
Daar zijn de luidsprekers namelijk een stuk kleiner van. Consumenten met een beginnend gehoorverlies kunnen de geluidskwaliteit daarvan mager vinden. Zeker wanneer ze dit vergelijken met hun eigen earbuds of hoofdtelefoon.

Dat hoortoestellen en hearables die gebaseerd zijn op hoortoestellen zoals Starkey Livio Edge AI, Phonak Virto Black een kleinere luidspreker hebben is niet zo vreemd. Hoortoestellen moeten immers de hele dag mee kunnen en door het gebruik van een grotere luidspreker gaat de batterij sneller leeg. Een grote luidspreker in beweging brengen kost immers meer energie. De Sennheiser ConC 400 earbuds gaan ervan uit dat de drager ze slechts zo af en toe gebruikt om het gehoor te ondersteunen en te telefoneren of muziek te luisteren. Dan is een kortere gebruikstijd minder belangrijk.

Met oortjes een gesprek voeren raakt ingeburgerd

Net als in de begintijd het een vreemde aanblik was om mensen met oortjes in over straat te zien lopen (denk aan de Apple Airpods tandenborsteltjes). Zal het ook even wennen zijn om met iemand in gesprek te zijn die oortjes draagt. De eerste associatie met oortjes is luisteren naar muziek, podcast of telefoneren, maar nog niet bij iedereen communiceren. Steeds meer oortjes zoals ook de Apple Airpods Pro en de Jabra Enhance Plus bieden een vorm van gehoorondersteuning en het dragen ervan ook in gezelschap wordt steeds normaler.

Bron: hoorzaken.nl